Фестивалът в Гуча

Драгачевски събор на духовите оркестри

03 – 09 АВГУСТ 2020 г.

Тромпетният фестивал в Гуча, известен още като „Драгачевски събор на духовите оркестри“, е ежегоден музикален фестивал в Гуча, близо до град Чачак в община Драгачево, в Западна Сърбия. Близо половин милион посетители от Сърбия и света идват в малкото градче всеки август. Фестивалът има конкурсен характер – има състезания както за оркестри, така и за солотромпетисти, а всяко издание се открива от победителите в предишното. Гуча събира най-добрите сръбски духови оркестри, които свирят традиционна сръбска музика, а някои издания имат и международно участие. Квотата за участие се придобива по-рано през годината, а това означава, че само определен брой оркестри и изпълнители се състезават.

folklore festivals

Началото на фестивала в Гуча е през 1961 г., но традицията на оркестрите за духова музика в Сърбия започва много по-отдавна и е твърде любопитна. Интересен факт е, че по време на фестивала, всяка сутрин точно в 7 часа, по улиците на градчето Гуча вървят музиканти, които свирят на тромпетите си с пълна сила, така че, ако очаквате да си поспите повече след среднощните им изпълнения, няма да успеете.

folklore festivals

Музикалните традиции в Сърбия са изключително разнообразни за малката територия, на която е сместена страната, но през годините се дефинират три посоки на сръбската народната традиция – Западна, Източна и Южна. В Западна Сърбия доминират бързите равномерни тактове под формата на бързи хора. Музиката на южна Сърбия се характеризира със своите специфични неравномерни тактове и с подчертаните си емоционални песни. А Източна Сърбия притежава други характеристики и особености, които заслужават вниманието ни.

folklore festivals

Не пропускайте да се включите в балканското приключени Гуча, което е истински пир за сетивата и предлага 24 часово веселие, което съживява и запазва жива традицията на духовата музика на Балканите. За повече информация, свържете се с нас!