Дисциплини

СВОБОДНА ДИСЦИПЛИНА: Всички техники, които не могат да бъдат ясно поставени в една от долуизброените дисциплини или комбинация от различни танцувални техники припадат в тази категория. Разрешени са акробатика, сценография и реквизити.

КЛАСИЧЕСКИ БАЛЕТ: В тази категория се подразбират следните стилове: класически балет, неокласически балет, посткласически балет, исторически танц, Character dance. Класически хореографии (напр. „Лебедово езеро“, „Лешникотрошачката“ и др.), както и интерпретации на класически хореографии са разрешени. Използва се чиста класическа техника, в меки обувки – палци / туфли (не са разрешени в категория „Бейби“ and „Мини“).

СЪВРЕМЕНЕН/ МОДЕРЕН ТАНЦ: МОДЕРЕН ТАНЦ: Емоционален и разказвателен танц, който отразява техниките и характеристиките на съвременните танцови пионери като Марта Греъм, Хосе Лимон, Лестър Хортън. ЛИРИЧЕСКИ ТАНЦ (LYRICAL DANCE): Lyrical dance е танцов стил, който съчетава елементи от балетни, модерни и джаз техники. Вдъхновен е от текста и музикалното съдържание. Лирическият танц предизвиква хореографите и танцьорите да използват движението за интерпретиране на музикалното съдържание и изразяване на емоцията от него. Движенията на лирическия танцьор се опитват да изразят значението на музиката.

ДЖАЗ СТИЛ: Всички джаз техники от всички стилове на джаза (напр. бродуейски джаз, латино джаз, бибоп и т.н). Джазът е енергичен танцов стил, състоящ се от уникални движения в зависимост от конкретния стил и ерата, които сте избрали да представите. Стиловете и стъпките трябва да отразяват техниките на джаз танца (напр. джаз пируети, скокове и т.н.). Те се основават на изучаване и използване на техники от класическото обучение. Джазът е вълнуваща и непрекъснато развиваща се танцова форма, изпълнена с ритъм, страст и живот, която насърчава индивидуалната изява и развитието на личния стил.

АРТ ДЕНС: Арт денс се основава на някоя от техниките на джаза, балета и / или модерния танц. Могат да бъдат включени и други танцови дисциплини, но не могат да доминират. „Арт денс“ позволява използването на повдигания, акробатика, реквизити и други театрални ефекти. Изпълнението винаги трябва да има своя насока, история или видима концепция, да забавлява публиката. Акробатичните движения никога не трябва да доминират, а трябва да са в хармония с идеята и темата. В тази категория се оценява музикалността, разнообразието от танци и шарки, оригиналността, цялостното изпълнение и индивидуалната хореография. Много е важно да се постигне хармония между идеята, музиката, танца, хореографията, костюма и реквизита в представянето, тъй като цялостната концепция ще бъде включена в оценката на изпълнението. Всяко изпълнение трябва да има индивидуално заглавие. Концепцията, историята, темата или идеята на изпълнението трябва да бъдат напълно разбираеми и изразени чрез движенията на танца и заедно с това да бъдат творчески и оригинални.

МУЗИКАЛЕН ТЕАТЪР: В този стил няма пеене на живо, но музиката трябва да бъде от мюзикъл, танцов или музикален филм, а музикалният герой трябва да бъде разпознаваем. Разрешени са всички стилове, включително класически и съвременни мюзикъли. Примери: от 1930 г. („Да пееш под дъжда“, „Оклахома“, „Кабаре и др.) до наши дни (Мама мия!, Продуцентите, „Чикаго“ и др.). Сюжетът, героите и костюмите трябва да отразяват избрания музикално-театрален стил. Музикалният герой трябва да бъде разпознаваем.

ФОЛК/ЕТНО ТАНЦ: Тук оригиналните хореографии са позволени, но не задължителни; важно е да запазите оригиналния характер на танца. Оригиналните хореографии трябва да доминират; Оригинална музика и хореографии са позволени, но костюмите трябва следват традицията.

АКРОБАТИЧЕН ТАНЦ (АКРО-ТАНЦ): Това е стил танц, който комбинира класическата танцова техника с акробатични елементи. Той се дефинира с атлетичния си характер, уникалната си хореография, която безпроблемно смесва използването на акробатика в танцов контекст. Основните характеристики на акробатичния танц са плавните, грациозни преходи между танцови и акробатични движения. Също така, танцът трябва да има значителен процент движения по отношение на акробатичното съдържание, за да може да се категоризира като акро танц. Ще бъде оценено цялостното изпълнение, а не гимнастическата му сложност.

СТЕП ТАНЦ: Това е вид танц, за който е характерен звукът от специалните обувки, които се използват при изпълнението му. Звукът е подобен на този от ударни инструменти, затова може да се разглежда и като вид музика. Има 2 основни вида степ - ритмичен (джаз) и в стил Бродуей. Най-популярен е в музикалния театър. Позволени са всички видове степ, включително и ирландски танц.

Забележка: В музиката към вашето изпълнение изрично се забранява запис на специфичния звук, произведен от специалните обувки за степ. Това се счита за нарушение и групата ви ще бъде дисквалифицирана.

БРЕЙК ДЕНС: Има 5 първични елемента, които оформят основите на брейк денса. Те са Top Rock, Go downs, Footwork & Spin moves, Power moves, Freezes (замръзвания). Типични само за този танц са въртенето на глава (headspin), headtrak-ът, някои от движенията в така нареченият footwork и различни видове основни Freez-ове. От особена важност е доброто придвижване в пространството и умението да се постига изненада в изпълнението. Също толкова необходимо е умението да се импровизира. То придава на брейка особена енергичност и дава възможност да се направи връзка с джаз музиката, където същите условия са налице. Това са основните елементи, които ще бъдат оценявани.

ХИП-ХОП ТАНЦ: Танцов стил който се танцува задължително на хип-хоп музика. Той включва широк спектър от стилове сред които grinding, house, C-walk, locking и popping. Можете да използвате елементи от Old School хип-хоп танците и New-style школата. Това, което отличава хип-хопа от останалите танцувални стилове е, че той е чисто импровизаторски (свободен) стил в самата си природа и затова импровизирането е задължителен елемент. Използвайте хореография, за да се вдъхновите, но не копирайте, бъдете креативни! Това ще се оцени високо от журито.

Забележка: Злоупотребата с езика и насилствените изрази са забранени в музиката и изпълнението. Акробатичните и брейк движения са позволени, но танците трябва да доминират.

СТРИЙТ ДЕНС (УЛИЧЕН СТИЛ): Това е наименование на течение, обеденяващо в себе си различни стилове, като: модерен балет, хип-хоп танци, фънк, Ар енд Би (RnB), поп денс и др. Използването на комбинация от споменатите стилове ще се оценява високо. Стрийт денс комбинира свободни неограничени стилове от към музика, движения и емоции. До скоро състезанията в този вид танци са се провеждали на улицата – под формата на сблъсък между банди. Хореографията трябва да има история от началото до края. Позволени са сценични ефекти. Важно е да се постигне цялостна картина от музика, идея, танцови стъпки, костюми и сценичен реквизит. Акробатичните и брейк денс елементи са разрешени.

ДИСКО СТИЛ: Темпо: 33/35 и 130/140 bmp (такта в минута). Разрешени стъпки: всички диско движения, пируети, скокове. Още през 70-те диското се характеризира с оригиналност и създаване на нови и вълнуващи движения. Ритъмът, паузите и разнообразните стъпки ще бъдат високо оценени. Гимнастични и акробатични елементи в танца са забранени.

УЛИЧЕН ДЖАЗ / ФЪНК-ДЖАЗ / MTV / ГРАДСКИ ДЖАЗ: Тази категория представлява сливане на различни танцови стилове с новосъздадени хореографии, вдъхновени от MTV традицията, естрадни шоута и популярни певчески групи. Това е комерсиална интерпретация на джаз стила, синтез между фънк, джаз, хип-хоп или други стилове, които можете да видите изпълнявани, както на живо, така и във видеоклипове. Акцентът трябва да бъде върху представянето, стила, израза и изпълнението.

УНИКАЛЕН (АВТОРСКИ) СТИЛ: Тук темата и/или съдържанието трябва да бъдат ясно разпознаваеми. Всички гореспоменати стилове са разрешени. В тази категория могат да участват само групи от 11 танцьора. Пеенето на живо и всички танцови стилове са разрешени.

ДРУГИ ДИСЦИПЛИНИ: Ориенталски / бели денс, латино шоу, стандартно шоу, мажоретни изпълнения, капоейра и др.

МУЗИКА

Трябва да имате един диск (CD) за всяка хореография, само с една песен за конкретната хореография на него. CD-тата трябва да бъдат в аудио формат и в хартиени или пластмасови опаковки! Една хореография - една песен - един CD диск! Школите са отговорни за избора, редактирането, пускането и подготовката на музиката по време на изпълненията. Моля, уверете се, че вашите CD дискове са правилно записани и за всеки случай направете дубликати. Можете да вземете вашите компактдискове след церемонията по награждаването, на място, от диджейския пулт.

ОЦЕНЯВАНЕ

Журито се състои от 3 до 5 международни съдии. Всеки съдия дава точки от 1 до 10 за всеки от споменатите елементи:

  • Техника
  • Хореография
  • Ниво на изпълнение
  • Цялостно впечатление


Общият брой точки, които един съдия може да даде, е 40 за едно изпълнение.